دنیا علوم شگفت انگیز

آزمایش کوه آتشفشان

یکی از نشانه های واکنش شیمیایی تولید نور و گرما است، اما هر واکنشی که با شعله همراه است الزاما سوختن نیست. گاهی واکنش های دیگر هم با تولید نور و گرما همراه اند مثل واکنش تجزیه ی آمونیم دی کرومات ( آزمایش کوه آتشفشان ).

سوختن : اکسیدشدن سریع یک ماده با اکسیژن که با تولید نور وگرما (شعله ) همراه است.

آیا واکنش کوه آتشفشان سوختن است؟

مواد مورد نیاز :

– آمونیم دی کرومات
– شیشه ساعت
– بشر
– کبریت
– ترازوی دقیق (بادقتی در حد گرم )
– قاشقک یا اسپاتول

شکل 1– قاشقک یا اسپاتول

شکل 2– آمونیوم دی کرومات

توجه!  میتوان به جای آمونیم دی کرومات از پتاسیم دی کرومات  استفاده کرد.

مراحل انجام کار :

  1. ابتدا جرم مقداري آمونيوم دي کرومات را را با ترازو اندازه میگیریم و یادداشت میکنیم. سپس آمونیوم دی کرومات را به صورت مخروطی روی شیشه ساعتی قرار میدهیم.
  2. کبريت را روشن ميکنيم و آن را کاملاً داخل نوک تپهی آمونیوم دی کرومات فرو ميکنيم. منظرهي جالبي پديدار مي شود و مانند کوه آتشفشان فوران ميکند.
  3. با ديدن اين صحنه براي جلوگيري از پرتاب مواد به بيرون از محوطه، از يک بشر بزرگ استفاده ميکنيم. بشر را سرو ته کرده و به آرامي روي شیشه ساعتی قرار میدهیم. مشاهده میکنیم تا زمانی که آمونیم دی کرومات درون شیشه ساعت است واکنش ادامه دارد و روی دیواره داخلی بشر ذرات ریز آب مشاهده میشود.
  4. پس از اتمام آزمایش جرم پودر سبز رنگ باقی مانده را اندازه میگیریم. مشاهده میکنیم از جرم آمونیم دی کرومات اولیه کمتر است .

نتیجه آزمایش :

نتیجه میگیریم که این واکنش، سوختن نیست (چون نیاز به اکسیژن ندارد) بلکه نوعی واکنش تجزیه است و در آن جرم پودر آمونیوم دی کرومات بعد از تجزیه شدن کم ترشده است و آمونیم دی کرومات به گاز نیتروژن و بخار آب و کروم (III) اکسید که پودر جامدسبز رنگ است تجزیه میشود.

پرسش:

  1.  به چه دلیل واکنش کوه آتشفشان از نوع سوختن نیست؟
  2. این واکنش گرماده است یا گرماگیر ؟
  3. آمونیم دی کرومات چه رنگی دارد؟
  4. معادله این واکنش را بنویسید.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا