برنامهنویسی چیست؟

کد نویسی (Coding) یا همان برنامهنویسی زبان کامپیوتر است که برای تولید و گسترش نرم افزار و اعمال دستورات عملیاتی به کامپیوتر مورد استفاده قرار میگیرد.
تمامی زبانهای برنامهنویسی از مفهوم و چهارچوبی یکسان به نام منطق برنامهنویسی پیروی میکنند اما هر کدام دارای ساختار نگارشی خاص که اصطلاحا Syntax نامیده میشوند دارند.
برنامهنویسیان قوانین، ساختار نگارشی و چهارچوب زبانهای مختلفی را یاد میگیرند و با استفاده از نرم افزار های مخصوص کدنویسی که IDE نامیده میشوند، برنامههای هدفمند خود را تولید میکنند.
زیبایی دانش کدنویسی آنجاست که شما یک زبان برنامهنویسی را به خوبی یاد بگیرید و قصد آموختن زبانهای دیگر باشید! این عمل بسیار راحتتر از قدم اول شماست چراکه ساختار و چهارچوب اصلی منطقی را آموخته اید و تنها نیاز دارید نگارش زبان کدنویسی جدید را بیاموزید.
من یک معلم هستم،من یک مادر هستم، من یک پدر هستم، آیا یادگیری کدنویسی برای من دیر شده؟
مطمئنا اینطور نیست. حتی فرزندان 4 ساله شما هم میتوانند پا به دنیای برنامهنویسی بگذارند. اما روبویونیک در بخش بهترین زبانهای برنامهنویسی کودکان برای این گروه سنی زبانهای خاص خود را پیشنهاد میدهیم.
یا ممکن است برای ثبت نام کلاس کدنویسی برای فرزندتان به دنبال یک گزینه بهتر بین برنامه نویسی اسکرچ و پایتون باشید که روبویونیک آن را برای شما حل کرده است.
اگر مشتاق به تدریس این مهارت هستید، با کمک راهنمای جامع تدریس برنامهنویسی کودکان برای مبتدیان و مدرسان میتوانید با یادگیری همان مطالبی شروع کنید که دانشآموزان در کلاس یاد میگیرند، کافی است هر بار که به کلاس میروید از قبل، مطالب چند جلسه بعد تر را نیز بدانید و به آنها مسلط باشید. با این روش به تمامی چالش ها و سختی هایی که ممکن است دانشآموزان با آن مواجه شوند، آشنایی دارید. و میتوانید مواردی که ممکن است برایشان دشوار باشد را پیشبینی کنید.
کامپیوترهای باهوش یا دستورات قدرتمند؟
با پیدایش کامپیوتر، زبانهای برنامهنویسی متولد شدند. جالب است بدانید کامپیوترهای قدرتمند شما بدون وجود برنامههای متعدد که از زمان روشن شدن آنها شروع به کار میکنند جز یک سری مدارهای الکترونیکی پیچیده چیز دیگری نخواهند بود.
کامپیوتر را میتوانید یک سرباز و برنامههایی که توسط متخصصین نوشته میشوند را فرماندههان ارشد فرض کنید که بدون دستور این فرماندههان حتی برای بقای خود هیچ عملی انجام نخواهند داد و همیشه منتظر دستورات مافوق خود هستند!
پس میتوان اینجور گفت که ما باید کوچکترین مسائل را به آنها بگوییم. به طور مثال برای روشن شدن باید فرمان روشن شدن را صادر کنیم و تنها با فشردن دکمه استارت کامپیوتر توان روشن کردن خود را ندارد!
انواع زبانهای برنامهنویسی
زبانهای سطح بالا
زبانهای سطح بالا را به HLL یا High-Level language میشناسند. این گونه زبان ها همچون java، Pascal، PHP، Python، C، Basic و زبانهایی از این قبیل توسط کامپیوتر محدود نشدهاند و برای اهدافی خاص شکل گرفتهاند که فهمیدن و آموزش آنها ساده است.
زبانهای سطح بالا یبشتر شبیه زبان انسان است تا زبان ماشین اما در نهایت تمامی برنامههای نوشته شده توسط این زبانها توسط کامپایلر به زبان ماشین ترجمه خواهند شد.
زبانهای سطح پایین
در نقطه مقابل زبانهای سطح بالا، زبانهای سطح پایین دارای ساختاری شبیه زبان ماشین و بسیار خلاصه و دارای پیچیدگیهای زیادی هستند. دو نمونه معروف زبان اسنبلی و کدهای ماشین را میتوان به عنوان زبان برنامهنویسی سطح پایین نام برد.
زبانهای شئگرا
این نوع زبان توسط آلن کی پایهگذاری شد و آنرا OOP که مخفف Object-Oriented میباشد مینامند. در زبانهای شئگرا کدها میتوانند به عنوان مولفههای قابل استفاده مجدد تعریف شوند و در برنامه از همان ساختار استفاده شوند. این ساختار ممکن است دارای خواص و رفتارهای خاص باشد که آنها را میتوان به اشیاء تشبیه کرد.
تمامی خواص ذکر شده کمک میکند تا یک برنامه به سرعت چشم گیری ساخته و توسعه یابد و کدگذاری ها و خطایابیهای مجدد به سرعت انجام گیرد. زبانهایی همچون C++، Python، VB، C# و زبانهای همانند آنها عضو گروه زبانهای سطح بالای شئگرا هستند.
کدام زبان برنامه نویسی بهتر است؟
در حال حاضر شاهد تنوع بسیار زیادی در زبانهای برنامه نویسی هستیم و هر کدام ویژگیهای خاص خود را دارند. اگر به تازگی قصد ورود به این صنعت مهیج را دارید ابتدا بررسی کنید قصد فعالیت در چه حوضهای را دارید؟
آیا به تولید نرمافزارهای اندروید علاقمند هستید یا برنامههای ویندوزی؟ به طراحی سایت علاقمند هستید یا قصد برنامهنویسی سخت افزارهای الکترونیکی یا برق صنعتی همچون PLC را دارید؟
با تمامی چالشهای روبرو برای انتخاب بهترین زبان برنامه نویسی که مناسب شغل آینده شما باشد، جای نگرانی وجود ندارد. برای ساخت یک برنامه محدود به استفاده از تنها یک زبان برنامهنویسی نیستید.
با کمک کدنویسی و استفاده از یک یا چند زبان برنامهنویسی، برنامهنویسان به کامپیوتر میفهمانند که چه کاری انجام دهد. برای مثال، ممکن است برنامهنویسان گوگل از C++، Java، JavaScript یا Python استفاده کنند. و برنامهنویسان بازی های ویدئویی شرکت نینتندو از C++، Java، C#، JavaScript یا SQL استفاده کنند.
فواید برنامهنویسی چیست؟
تقریبا همه اساتید حرفه ای بر این باورند که یادگیری برنامهنویسی بسیار ضروری است. حتی برای آن دسته از دانشآموزانی که نمیخواهند در آینده توسعه دهنده نرمافزار شوند، کدنویسی فواید زیادی را به همراه دارد.
برنامهنویسی به پرورش مهارت هایی چون ریاضیات، علم و دانش، حل مسئله، کار تیمی، یادگیری مبتنی بر پروژه، هنر های خلاقانه و … میپردازد.
برنامه نویسی کمک میکند تا ذهن همیشه هوشیار و پویا باشد، و بر شیوه ی تفکرتان تاثیر میگذارد.
استیو جابز موسس شرکت اپل گفته: ” برنامهنویسی به شما میآموزد که چطور فکر کنید”.
یادگیری برنامهنویسی مانند آموختن یک زبان خارجه است، باید برای یادگیری آن در سنین پایین اقدام کنید زیرا کسب مهارت در این زمینه در سنین پایین بهتر و راحتتر انجام میپذیرد.
تا سال 2022 در ایالات متحده، به دلیل کمبود نیروی مهندسی کارآمد حدود به 1میلیون موقعیت شغلی برای مشاغل فنی وجود خواهد داشت. از طرف وزارت کار موقعیت شغلی 18 درصدی برای مشاغلی همچون برنامهنویسی و توسعه نرمافزار بین سال های 2016 تا 2026 پیش بینی شده است.
بیش از 60 درصد از موقعیت های شغلی STEM ( علوم، فناوری، مهندسی و ریاضیات) را مشاغل مرتبط با کامپیوتر تشکیل داده است. امروزه بازار کار مهارت های عملیای داغ است که وابسته به یادگیری برنامهنویسی کامپیوتر هستند.
تقریبا هر صنعتی از آموزش گرفته تا کشاورزی، از قانون گرفته تا تجارت و از ساختوساز گرفته تا علم پزشکی وابسطه به نرمافزار است. مشاغل مهندسی کامپیوتر از پردرآمد ترین رشته های هنرستانهای فنیوحرفه ای و دانشگاه های فنی هستند.
چند نمونه از مفاهیم کدنویسی
مفاهیم کدنویسی زیادی وجود دارند که تقریبا در همهی زبانهای برنامهنویسی دنیا مشترک هستند.
در اینجا برای درک بیشتر افرادی که با کدنویسی آشنایی ندارند به دو مفهوم رایج در علم رایانه اشاره میکنیم که این مفاهیم را با استفاده از شبه-کدها ترسیم کردهایم.
- دستورات شرطی
این دستور شرطی است که به برنامه این امکان را میدهد تا فرایندی را در بخش مبتنی برکد، چه درست و چه نادرس انجام دهد. دو نوع Boolean Valuse وجود دارد: درست و نادرست.
زمانی که کامپیوتر شرایط را مورد ارزیابی قرار میدهد، مشخص میکند که چه کدی مورد استفاده قرار گرفته است و یکی از دو Boolean Valuse برگشت میکند.
برای مثال، شبه-کدی وجود دارد که مشخص میکند چه زمانی یکی از شخصیت بازی به طور عمودی میپرد.
همانطور که در تصویر مشاهده میکنید، اگر گیمر دکمه اسپیس (فاصله) روی صفحه کلید کامپیوتر را بزند، کاراکتر اصلی بازی پرش (jump) انجام میدهد.
- حلقه ها
مفهوم متداول دیگری در دنیای علوم رایانه، Loop نامیده میشود. دستور While در زبان برنامهنویسی برای ساخت Loop (حلقه) به کار میرود. منظور از ساخت Loop یا یک حلقه، این است که ما بتوانیم یک سری کدها را بارها اجرا کنیم؛ و در واقع اجرای آن به صورت حلقهوار، تکرار شود. در Loop ( حلقه ساخته شده توسط دستور While) اجرای کدهای درون حلقه تا زمانی ادامه مییابد که شرط تعیین شده برای حلقه، درست باشد؛ و اگر تبدیل به نادرست شود، دستور را متوقف میکند.
نتیجه گیری
آموزش علوم رایانه ای برای کودکان به سرعت در حال رشد و گستردگی همه جانبه است، بطوری که خانواده ها به این فکر افتادهاند که مدارس و دروس مدرسه ای فرزندانشان را برای بازار شغلی آینده آماده نمیکند.
برای خانواده ها ومدرسان انتخاب های بسیار خوب و متنوعی وجود دارد، و ما در تیم تخصصی رباتیک کودک و نوجوان روبویونیک، امیدواریم شما را در یکی از دوره های آموزشی ملاقات کنیم.
مهم ترین توصیهی روبویونیک به شما این است که، در هنگام انتخاب دوره آموزشی، ملاک انتخاب را علاقه فرزند یا دانشآموزتان قرار دهید، تا “برنامه نویسی” به یک سرگرمی جذاب و ماجراجویی خلاقانه تبدیل شود.
نیازی نیست کلاس های آموزش کدنویسی شبیه به کلاس های درس مدرسه باشد، بهترین روش، آموزش از طریق برنامه هایی همچون ساخت بازیهای ویدئویی، برنامه ها و وبسایت ها است.
بسیاری از والدین و مدرسان شگفتزده میشوند وقتی میفهمند، همان موارد کدنویسی برای بازی های کامپیوتری، در ساخت اپلیکیشن های تجاری نیز کاربرد دارد.
اگر کدنویسی به شیوه اشتباه به کودکان تدریس شود، کلاس های آموزشی که قرار بوده بسیار سرگرم کننده باشند، تبدیل به کلاس هایی کسالتبار و خسته کننده، میشوند.