کودک و سلامت

تاثیر بازی‌های ویدئویی بر سلامت کودکان

شاید باورش برایتان سخت باشد ولی دانشمندان به این نتیجه رسیده‌اندکه بازی های ویدئویی برای سلامت جسم و ذهن مفید هستند. همه ما سال ها شنیده‌ایم که نباید نزدیک به تلویزیون یا مانیتور نشست زیرا برای سلامت چشم ها بسیار مضر است و نباید وقتمان را برای بازی های ویدئویی هدر دهیم، ولی حالا از بسیاری از محققان و دانشمندان می‌شنویم که می‌گویند بازی های ویدئویی برای سلامت جسم و ذهن نه تنها مضر نیستند بلکه مفید هم هستند و ورزشی برای ذهن محسوب می‌شوند.

بازی‌های ویدئویی تمرینی برای ذهن هستند

تحقیقات نشان داده‌اند که بازی های ویدئویی، زندگی را برای افرادی که دچار برخی بیماری ها و ناتوانی های ذهنی هستند آسان‌تر می‌کند. محققان دانشگاه پزشکی St. Hedwig Krankenhaus در برلین طی تحقیقاتی ثابت کرده‌اند که بازی های ویدئویی سبب افزایش سلول‌های خاکستری مغز می‌شوند و به مهارت سخت‌افزاری رایانه کمک شایانی می‌کنند.

بازی های ویدئویی مستقیما بر آن بخش از مغز که وظیفه کنترل خاطرات، مهارت های حرکتی و سازماندهی اطلاعات را برعهده دارد، تاثیر می‌گذارند؛ همچنین تحقیقات نشان داده‌اند که انجام بازی های ویدئویی مانند تمرین هایی ورزشی اگر به طور روزانه، حداقل روزی 30 دقیقه انجام شوند بر قابلیت عملکرد ذهن می‌افزاید.

آزمایش تاثیر بازی های ویدئویی بر مغز

برای آن که مشخص شود بازی های ویدئویی چه تاثیراتی بر مغز می‌گذارند، دانشمندان دو گروه از بزرگسالان را مورد آزمایش قرار دادند. گروه اول به مدت دو ماه، روزانه 30 دقیقه بازی  Super Mario 64 انجام دادند. گروه دوم هیچ بازی ویدئویی انجام ندادند. دانشمندان از مغز شرکت کنندگان قبل از شروع آزمایش، MRI گرفتند تا اندازه مغزشان را مورد بررسی قرار دهند و این کار را بعد از دو ماه، یعنی زمان پایان آزمایش نیز تکرار کردند.

MRI دوم که بعد از دو ماه و پایان آزمایش انجام شده بود، بیانگر تاثیر مستقیم بازی های ویدئویی بر افزایش حجم مغز بود.

سایمون کوهن، دانشمند ارشد مرکز تحقیقاتی Max Planck رهبری این تحقیق را برعهده داشت. خانم کوهن بیان کردند:” درتحقیقات قبلی ثابت کردیم که مغز گیمرها از عملکرد بهتری برخوردار است و تحقیقات جدید نشان داده‌اند که بخش های خاصی از مغز را می‌توان با کمک بازی های ویدئویی تقویت کرد.”

دیگر یافته‌های محققان بیانگر تاثیر بازی های ویدئویی بر کاهش آلزایمر، جلوگیری از کوچک شدن مغز در اثر مصرف داروهای شیمیایی یا تصادف و ناتوانی‌های مغزی بود.

پس از پایان آزمایش ها، دانشمندان متوجه افزایش اندازه در سه بخش مهم مغز شرکت کنندگان شدند، این بخش ها عبارت‌اند از:

+ قشا جلو مغز:

این بخش وظیفه تصمیم گیری، رفتارهای اجتماعی، شخصیت و برنامه‌ریزی آگاهانه را برعهده دارد و به بازیکنان کمک می‌کند تا با ماهیت های دنیای مجازی بازی Super Mario 64 تعامل داشته باشند.

+ هیپوکامپوس سمت راست :

هیپوکامپوس نیم کره راست مغز وظیفه مرتب سازی اطلاعات از جمله حافظه کوتاه مدت و بلند مدت را برعهده دارد. این بخش امکان پردازش محیط بازی را برای بازیکنان فراهم میکند.

+ مخچه:

مخچه فعالیت‌های عصبی را کنترل می‌کند، در هنگام بازی نیاز است گیمر واکنش سریع داشته باشد، پس طبیعی است که با انجام بازی های ویدئویی این بخش از مغز رشد کند.

بازی های ذهنی

اگر بازی سبک اکشنی مانند Super Mario 64 این چنین تاثیرات مثبتی بر گیمرها به همراه دارد، پس بازی هایی که برای تقویت، امتحان و به چالش کشیدن مغز طراحی شدن، باید تاثیرات مثبت بیشتری نیز داشته باشند.

این نوع بازی‌ها از سال 2000 مرسوم شدند، و از آن زمان کشمکش شدیدی میان دانشمندان و سازندگان این بازی ها وجود داشته و اغلب درگیری ها بر سر عناوینی بود که سازندگان بازی‌ها انتخاب می‌کردند؛ عناوینی همچون بازی‌های منطقی و بازی‌های مغز(logic games-brain games).

چند دقیقه در روز بازی هوش انجام دهید تا مغزتان پرورش پیدا کند و حتی باهوش‌تر شوید. این تفکر را که انجام بازی‌های ویدئویی اتلاف وقت هستند را فراموش کنید زیرا هر چیزی که برای رشد و بهبود عملکرد مغز مفید باشد اتلاف وقت نیست. تنوع بالایی در انواع بازی‌های هوش وجود دارند که می‌توانید بر حسب سلیقه یکی از آنها را انتخاب کرده و روزانه انجام دهید. انجام این کار از طرف پزشکان برای افراد میانسال و مسن به شدت توصیه شده است، زیرا با انجام تمرینات تکرار شونده به بهبود قابلیت شبیه سازی ذهن کمک می‌کند.

کمک به حل مسائل واقعی و نیمه واقعی جهان

بازی‌های ویدئویی به کودکان و نوجوانان تفکر استراتژی و مهارت حل مسئله می‌آموزند.

Minecraft (یک شرکت سازنده بازی و همچنین نام یک بازی است) شماری از فوائد آموزشی همچون آموزش حل مسئله و مهارت کشف دنیای پیرامون را به کودکان می‌آموزد، در حالیکه بازی هایی همچون Civilization و SimCity مهارت حل مسئله را در ابعاد جهانی آموزش می‌دهد.

در بازی SimCity بازیکنان، یک شهر طراحی می‌کنند و همانند یک شهردار باید به تمامی زوایا و نیازهای یک شهر فکر ‌کنند، یک شهر به چه چیزهایی نیاز دارد: مالیات، چگونگی پیشرفت شهر، استراتژی های لازم برای جلوگیری از سقوط شهر و تامین رفاه شهروندان؛ این بازی تمامی این اهداف را به کودکان می‌آموزد که البته در زندگی واقعی هم کاربرد دارد.

بسیاری از بازی های ویدئویی بر اساس رویداد های تاریخی واقعی طراحی شده‌اند و این انگیزه را در کودکان ایجاد می‌کنند تا با تحقیق و مطالعه به آنچه که در طول زمان بر جهان گذشته است، پی ببرند.

بازی‌های ویدئویی تمرینی برای جسم

بازی های ویدئویی چه فواید دیگری دارند؟

آیا می‌توانند باعث بزرگتر شدن مغزتان شوند؟

انجام بازی های ویدئویی باعث کم شدن سایز دورکمر گیمرهایی که تازه به دنیای بازی های ویدئویی وارد شده‌اند، می‌شود.

Exergames به بازی هایی گفته می‌شود که نوعی تمرین ورزشی نیز محسوب می‌شوند. در این بازی گیمر، حرکات فیزیکی را در بازی دنبال می‌کند مانند دوچرخه سواری یا انجام بازی تنیس.

Wii Fit یک نمونه از این نوع بازی ها است که طی ده سال اخیر با کمک شرکت هایی همچون Nintendo و Konami موفق به جذب هواداران بسیاری شده است. بازی های ویدئویی فیتنس (بدنسازی همراه با تمرینات هوازی قدرتی) و Exergames تحولی شگرف را در دنیای ورزش و تمرینات ورزشی به پا کرده.

این بازی ها به ورزشکارانی که نمی‌توانند هر روز به باشگاه های ورزشی بروند کمک بسیار زیادی کرده است. دیگر نیازی نیست که افراد سالمند ساکن شهر های بزرگ در حجم زیاد ترافیک، شلوغی شهر و آلودگی هوا از منزل خارج شوند، بلکه می‌توانند به راحتی با استفاده از این بازی ها در خانه ورزش کنند و جسمشان را همیشه سالم و سلامت نگه دارند. کودکانی که حجم کلاس ها و دروس مدرسه شان زیاد است و والدین به دلیل حجم فشرده کارهایشان نمی‌توانند فرزندانشان را به باشگاه های ورزشی ببرند نیز از جمله افرادی هستند که از مزایای این نوع بازی ها برخوردار می‌شوند و تنها سی دقیقه از روزشان را صرف انجام تمرینات ورزشی می‌کنند، بدون آنکه ساعت ها در مسیر رفت و برگشت به باشگاه باشند.

تمرینات Exergames باعث می‌شود که گیمر با انجام حرکات کششی و سرعتی توان جسمانی خود را افزایش داده و به تناسب اندام برسد. بازیکنان می‌توانند در این بازی ها برای خود هدف گذاری کنند و امتیاز بگیرند، حتی در برخی از بازی ها، خود بازی برایشان هدف مشخص می‌کند، که به گیمر انگیزه بیشتری برای انجام تمرینات و رسیدن به هدف مورد نظر، می‌دهد.

دیگر فوائد بازی های ویدئویی برای بدن

بازی های ویدئویی برای سلامت چشم‌ها مفید هستند. تحقیقاتی در دانشگاه روچستر نشان داده‌اند، بازی های ویدئویی با نشان دادن طیف های مختلف رنگ باعث تقویت بینایی بازیکنان می‌شوند. همان تحقیقات توسط مرکز سلامت چشم National Eye و مرکز تحقیقات Naval انجام شدند؛ نتایج نشان دادند اشخاصی که بازی های سبک اکشن مانند شوتر اول شخص انجام می‌دهند، به توانایی بالایی در تشخیص و تفکیک رنگ ها دست پیدا می‌کنند.

تحقیقاتی که در مجله پزشکی PLOS One به چاپ رسیده بودند بیانگر این موضوع بودند، جراحانی که بازی های ویدئویی به ویژه بازی های سبک Nintendo Wii انجام می‌دهند، در کارشان دقیق‌تر شده و دست‌ها و چشم‌هایشان هماهنگ‌تر می‌شوند و در کل، عضله های حرکتی حساس تری خواهند داشت.

جمع بندی

بنابراین بازی های ویدئویی برای سلامت جسم و ذهن مفید است، البته باید ذکرکنم مانند هر چیز دیگری، حفظ تعادل در انجام بازی های ویدئویی ضروری است. نباید اجازه دهید کودکان هر شب تا صبح بیدار باشند و بازی های ویدئویی انجام دهند.

اگر می‌خواهید کودکانتان با استفاده از بازی های ویدئویی ذهنشان را پرورش دهند، پیشنهاد ما کلاس ها و دوره های آموزشی ساخت بازی های ویدئویی است. کودکان می‌توانند بازی های خود را بسازند و کلی مهارت دیگر نیز بیاموزند. این مهارت ها برای تامین آینده شغلی کودکان نیز مفید است. به بسته ها و دوره های آموزشی آکادمی تخصصی روبویونیک نگاهی بیاندازید (لینک)، در این مجموعه کودکان هم به کسب مهارت می‌پردازند و هم سرگرم می‌شوند.

مشاهده بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا