دنیا کامپیوتر و برنامه نویسی

اسکرچ چیست ؟

اسکرچ یک زبان برنامه نویسی بصری (visual)  است و مبنای کار آن استفاده از بلوک‌های منطقی است که همچون یک پازل با در کنار هم قرارگرفتن این بلوک‌ها یک برنامه کامل شکل‌میگیرد.

در این روش (برنامه‌نویسی بلوکی) بدون هیچ پیشنیاز و در هر سن و سالی ‌میتوانید فقط با کشیدن و رها کردن بلوک‌های منطقی یک برنامه بسازید یا به عبارتی یک برنامه را بنویسید و کم کم با مفاهیم برنامه‌نویسی آشنا بشید.

لازم است بدانید تمام زبان‌های برنامه نویسی دنیا تنها یک منطق و چهارچوب اساسی دارند و تنها از نظر نوشتار (Syntax) با هم متفاوت هستند.اسکرچ به شما کمک میکند ستون اصلی برنامه‌نویسی (فهم چهارچوب) را به خوبی و سادگی درک کنید، پس از مسلط شدن به مفاهیم اصلی شروع به یادگیری یک زبان‌برنامه نویسی حرفه کنید.

این زبان برنامه نویسی توسط دانشگاه ‌ MIT آمریکا به هدف آموزش ساده برنامه نویسی و قابل فهم برای کودکان ساخته شد. در حال حاضر اسکرچ به بیش از 70 زبان زده دنیا ترجمه شده و در سطح گسترده‌ای در حال آموزش و استفاده توسط کودکان بیش از 3 سال قرار گرفته است!

بله درست شنیدین، نسخه ای از برنامه اسکرچ با نام اسکرچ جونیور یا اسکرچ جی آر (scratchJr) برای استفاده از کودکان در سنین پایین ساخته شده است که بدون نیاز به هیچ دانش زبان قابل استفاده است. چرا؟

در ساختار اسکچ جی آر از هیچ متنی استفاده نشده است و تماما از اشکال و آیکن‌های قابل فهم برای کودکان زیر 7 سال استفاده شده.

یکی از شعارهای معروف تیم اسکرچ ” تصور کن، بساز و به اشتراک بزار” هست. به همین دلیل علاقمندان در زمینه برنامه‌نویسی زبان اسکرچ می‌توانند برنامه‌های خود را در وب سایت رسمی اسکرچ برای عموم به اشتراک بزارن و حتی از برنامه‌های اشتراک گذاشته شده استفاده کنند.

طبق آمار رسمی در سال 2019 بیش از 40 میلیون پروژه توسط 40 میلیون کاربر به اشتراک گذاشته شده است که به صورت متوسط 40 میلیون بار توسط کاربران مشاهده شده است!

خب، فکر می‌کنم اگر هنوز عضو جامعه بزرگ اسکرچ نشده‌اید اصلا دیر نشده و می‌توانید وقت رو از دست ندین و زودتر به ما بپیوندین 😊

سن مناسب یادگیری برای کودکان

آموزش برنامه‌نویسی برای کودکان را می‌توان از سن 5 سالگی آغاز کرد. برای دانش‌آموزانی که سنشان پایین است، استفاده از رابط‌های بلوک بصری یا کلاس‌های کدنویسی مبتنی بر متن متناسب با رده سنی، توصیه می‌شود.

چه نوع تجهیزاتی مورد نیاز است؟

بستگی به علایق فرزندتان، بودجه ای که در نظر گرفته‌اید و نوع بسته آموزشی که انتخاب می‌کنید، دارد.

و اگر مدرس دروس فناوری مدرسه یا ناحیه هستید، و برنامه ی تحصیلی از قبل برای شما مشخص شده، توضیحاتی که در ادامه بیان می‌شوند می‌توانند مواردی را به شما یادآور شوند که تا به حال به ذهنتان خطور نکرده بودند:

برای آموزش به دانش‌آموزان رده سنی 5 تا 7، می‌توانید از Lower end computers (کامپیوتر هایی با سطح عملکرد پایین) مانند Chromebooks  ، ipads  و حتی گوشی‌های موبایل استفاده کنید.

Chromebook کروم بوک چیست؟

نوعی رایانه است و تمام چیزی که در آن می‌بینید یک صفحه ی ورود به مرورگر اینترنت شرکت گوگل به نام کروم است. درواقع کروم بوک‌ها عاری از هر چیز غیر ضروری هستند.

Ipad  آی‌پد چیست؟

نوعی رایانه بدون صفحه کلید و مجهز به صفحه نمایش چند لمسی با دقت بالا است که در سال 2010 توسط شرکت اپل به بازار ارائه شد.

در قدم بعدی دانش‌آموزان را وارد مرحله استفاده از برنامه‌نویسی آنلاین مانند  Code.orgوKhan Academy کنید؛ این سایت ها بسترهای فوق‌العاده‌ای هستند که تنها نیاز به اینترنت پر سرعت دارند تا به بهترین وسیله برای آموزش برنامه‌نویسی به مبتدیان تبدیل شوند.

اگر دانش‌آموزانتان مایل به یادگیری حرفه ای‌تر زبان برنامه‌نویسی و روش استفاده از تجهیزات پیشرفته ‌تر بودند، بهترین اقدام، استفاده از PCs و Macs است.

PCs  چیست؟

به کامپیوتر هایی گفته می‌شود که سیستم عامل ویندوز را اجرا می‌کنند. مانند اکثر کامپیوترهایی که در پیرامون میبینید.

Macs چیست؟

تنها کامپیوتر در جهان است که می‌تواند تمام سیستم عامل های بزرگ مانند Mac OS X، ویندوز  XPو ویستا را اجرا می کند.

نکته: زمانی فرا می‌رسد که دانش‌آموزانتان بدنبال استفاده از زبان های برنامه‌نویسی پیچیده‌تر و ابزار و تجهیزات پیشرفته باشند، بعضی از خانواده ها این روند را از ابتدا در پیش می‌گیرند ولی ممکن است بعضی دیگر برنامه‌نویسی تحت وب را ترجیح دهند و مراحل پیشرفته‌تر را برای ترم های بالاتر در نظر بگیرند. تجربه ثابت کرده که استفاده از ابزار و زبان برنامه‌نویسی پیشرفته به دانش‌آموزان اعتماد بنفس می‌دهد، و البته لازم به ذکر است که دانش‌آموزان رده سنی 8 سال برای وارد شدن به دوره های پیشرفته آماده هستند.

متد‌های تدریس:  تفاوت بلوک‌های بصری و برنامه‌نویسی مبتنی بر متن

پلتفورم ‌های بلوک‌های بصری

پلتفورم، بستری است که نرم‌افزار بر روی آن اجرا می‌شود.

همانطور که در تصویر بالا مشاهده می‌فرمایید، پلتفورم‌های بلوک‌های بصری به بچه ها این فرصت را می‌دهد تا بلوک مجازی‌کدها را جایگذاری کرده و بازی، برنامه و چیز‌های بسیار دیگری خلق کنند. دوره‌های برنامه‌نویسی بلوک های بصری، به عنوان سه‌چرخه برنامه‌نویسی شناخته شده‌ است. طراحی شده‌اند تا ساده و جالب باشند ولی در عین حال ابزار مناسبی برای پیشرفت.

برنامه‌نویسی مبتنی بر متن

روش برنامه‌نویسی مبتنی بر متن، بطور معمول از زبان‌های برنامه‌نویسی در یک پلتفورم بسته یا ویرایشگر متن هم‌زمان استفاده می‌کند.

دوره‌های آموزشی و کلاس ها به شیوه‌ای برگزار می‌شوند که برای آموزندگان زیر 8 سال قابل فهم و سرگرم کننده باشند. مزیت این متد این است که دانش‌آموزان قادر به خلق یک نرم‌افزار می‌شوند.

 

 

 

مشاهده بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا