6 دلیل مهم برای آموزش رباتیک کودکان و مفاهیم Stem در مدارس

همه ما میدانیم که آموزش رباتیک کودکان و مفاهیم STEM ( علوم پایه، فناوری، ریاضی و مهندسی) برای آماده سازی دانشآموزان برای جهان دائما در حال تغییر امروز بسیار ضروری است. حقیقت این است که هر آنچه که در دنیای امروز میبینیم ردی از فناوری در خود دارد. بیایید از خودمان بپرسیم ربات چیست؟
ربات ها ماشین های برنامه پذیری هستند که در انجام برخی امور میتوانند جایگزین انسان شوند. از آنجایی که دنیا با سرعت رو به پیشرفت و گسترش هوش مصنوعی است، انتظار میرود این ربات ها به توانایی های پیشرفته تری نیز مجهز شوند.
آموزش رباتیک و برنامه نویسی به کودکان و نوجوانان این امکان را برای دانشآموزان فراهم می کند تا مهارت های مختلف را به شیوه های گوناگون بیاموزند. اما یادگیری رباتیک در مدرسه مزایای دیگری نیز دربر دارد.
با روبویونیک مرجع آموزش رباتیک کودکان و نوجوانان همراه باشید تا بیشتر با فواید یادگیری رباتیک و تاثیر آن بر یادگیری مطالب درسی دانشآموزان آشنا شوید:
1. یادگیری برنامه نویسی، آسان و جالب میشود
در واقع، آموختن برنامهنویسی به روش های سنتی بسیار سخت و خسته کننده است، اما در روش های نوین و ابزارهای جذاب، دانشآموزان کاملا در روند کار حضور دارند و می توانند ربات ها را کنترل کنند و با کسب تجربه بیاموزند که ربات ها قادر به انجام چه کار هایی هستند.
این متد آموزشی با افزایش فعالیت های عملی سبب بالا رفتن سطح تمرکز میشود، و فعالیت های عملی از آن جهت بسیار مهم و تاثیر گذار هستند که هر چقدر مهارت های عملی دانشآموزان بالاتر برود اشتیاقشان برای یادگیری بیشتر میشود. برای شروع یادگیری این مهارت هیچوقت دیر نیست، هرچند که آموزش در سنین پایین تر کمک چشمگیری در رشد خلاقیت کودکان دارد. پیشتر در مقاله راهنمای تدریس برنامهنویسی به کودکان، برای مبتدیان و مدرسان تازهکار به چگونگی و پیشنیازهای آموزش برنامه نویسی به کودکان اشاره کردیم و در مقالات آینده به تفکیک ابزارهای جذاب برنامه نویسی کودکان از جمله اسکرچ (Scratch) را به شما معرفی خواهیم کرد.

یادگیری رباتیک با ارائه ی فعالیت هایی مانند طراحی، مونتاژ، ساخت و راه اندازی ربات ها به تقویت و افزایش دانش و مهارت های دانشآموزان میپردازد. این فعالیت ها برای کودکان و دانش آموزان سرگرم کننده و جذاب است زیرا که به راحتی می توانند با روند کار و عملیات الکتریکی و هم مکانیکی بطور مستقیم در ارتباط باشند.
ما در آکادمی روبویونیک علاوهبر معرفی ابزار متدوال آموزشی برنامهنویسی، کمک خواهیم کرد که به طور کامل با ابزار برنامه نویسی مورد علاقه خود و یا فرزندتان استفاده کنید و از زمانتان لذت ببرید.
2. حضور غیر مستقیم رباتیک در مدرسه به کمک فناوری
ربات ها امکان حضور در کلاس را برای آن دسته از دانشآموزانی که به دلیل مشکلات جسمانی قادر به حضور در کلاس نیستند فراهم میکنند. برای مثال دانشآموزانی را درنظر بگیرید که بخاطر داشتن آلرژی شدید و یا استراحت بعد از عمل جراحی مجبور به ماندن در خانه هستند. یک دانشآموز با کمک ربات شخصی خود می تواند در خانه، کلاس درس را تجربه کند و از درس هایش عقب نماند؛ مثلا با استفاده از ویدیو کنفرانس.
بله، تصور ما از رباتیک کودکان چیست؟ یک آدم آهنی یا یک ماشین جنگی؟ رباتها انواع مختلی دارند که بسیاری از ابزارهای نرمافزی که در روزمره از آن استفاده میکنیم از جمله دسته رباتها خواهند بود و دانشآموزان باید با دنیای تکنولوژی و استفاده صحیح از آن به صورت صحیح آشنا بشوند.

3. یادگیری رباتیک برای دانشآموزان و کودکان با شرایط خاص
رباتیک در مدرسه به کمک کودکان و دانشآموزان با نیاز های خاص میرود تا بتوانند به راحتی به اطلاعات و منابع مورد نیاز برای یادگیری دسترسی داشته باشند.
همچنین یادگیری رباتیک به افزایش مهارت اجتماعی دانشآموزان کمک خواهد کرد تا ارتباط موثرتری با دوستان، همکلاسیها و معلمش داشته باشد، چرا که رباتیک یک فعالیت تعاملی و گروهیست.
به طور مثلا دانشآموزانی که از اختلال رشد و نقص توجه (بیشفعالی) رنج میبرند، میتوانند از این همراهی همیشگی بیشترین بهره را برده و یاد بگیرند که چطور همیشه متمرکز باشند. این امر به افزایش بهره درسیشان نیز کمک میکند چراکه تمرکز بیشتری در عناوین درسی خواهند داشت!
در دنیای امروزی ربات ها را میتوان طوری برنامه ریزی کرد که تمام نیاز های شخصی یک فرد را برآورده کنند. برای مثال ربات ها میتوانند به کودکان مبتلا به اوتیسم کمک کنند تا با برقراری ارتباط با دستگاه های خاصی که کنش های خود را با واکنش های این کودکان هماهنگ میسازند، ارتباطات اجتماعی را بیاموزند.

4. افزایش مهارت های مورد نیاز حرفهی آینده
نه تنها رباتیک کودکان را برای موقعیت ها و مشاغل رقابتی آینده آماده میکند، بلکه آینده ی شغلیشان را نیز تضمین میکند. دانشآموزان میتوانند با برنامهریزی ربات ها و آموزش برنامهنویسی دریابند که آیا استعدادها و علایقشان با مهارتهای لازمی مانند برنامه نویسی، علم فناوری و مهندسی که بازار کار آینده را تعیین میکند، هماهنگی دارد یا خیر.
کار کردن با ربات ها، دانشآموزان را برآن میدارد تا بینش و درک مهندسی را درخود پرورش دهند، و با بکارگیری تمامی جوانب آموخته ها و دانسته هایشان به یادگیری معنادار و مسئله محور ( یادگیری مبتنی بر مسئله معنی دار) بپردازند.
حل مسائل به صورت استراتژیک، تفکر محاسباتی، تفکر در مراتب بالاتر و استدلال منطقی و تحلیلی تنها چند نمونه از قابلیت هایی هستند که با یادگیری رباتیک بدست میآیند، قابلیت هایی که برای بسیاری از زمینه های شغلی ضروری هستند.
با روبویونیک هیچوقت برای شروع این آموزه ها زود نیست، با کمک فیلمهای آموزشی رباتیک کودکان و دانشآموزان، کلاسهای حضوری و متد های به روز هر کودکی قادر است در آینده ی خود به حرفه ای موفق مشغول شود.

5. رباتیک کودکان را برای پذیرش جهان نوین آماده میسازد
در دنیایی که قالب توجهات بر تکنولوژی های فوق پیشرفته از جمله هوش مصنوعی، خودرو های بیسرنشین و سفینه های فضایی است، دانشآموزان باید برای تغییرات هر روزهی تکنولوژی آماده باشند.
همانطور که پیش تر گفتیم امروزه بسیاری از کار ها توسط ربات ها و بدون دخالت انسان انجام میشوند. گاهی پیش میآید که انسان نیاز به چیزی دارد که خود به تنهایی توانایی انجام و یا ساختش را ندارد، مانند بلند کردن جسمی بسیار سنگین، نظارت بر تاسیسات انرژی هسته ای یا جستجو در یک آتش فشان. در چنین موقعیت هایی ربات ها به کمک انسان میآیند. آینده را ربات ها میسازند!
کودکی که از سنین پایین شروع به ساخت، برنامه نویسی و آزمایشهای متعددی با ربات ها و یا برنامههای ساخته شده توسط ذهن خلاق خودش میکند، قادر است جهان نوین را به درستی و آنطور که واقعا هست و خواهد بود درک کند؛ از دانشآموزان دیگر گام ها جلوتر باشد و در جهانی که هر لحظه در حال پیشرفت است آیندهی روشنی داشته باشد.

6. تسلیم نشدن و تلاش کردن را میآموزند
ساخت ربات ها کار چالش برانگیزی است.
آموزه های رباتیک به کودکان با افزایش روحیه ی کار تیمی و رقابتی این درس بزرگ را به دانشآموزان میدهد که هیچ گاه تسلیم نشوند، و ثابت قدم و استوار در راه رسیدن به هدفشان تلاش کنند. خانواده نیز میتواند به عنوان اصلی ترین مشوق عامل انگیزه در پیشرفت کودکان و دانشآموزان باشد.
ساخت و تعامل گروهی در کلاسهای رباتیک به افزایش اعتماد بنفس و خودباوری کودکان و دانشآموزان کمک میکند. زمانی که یک کودک یاد میگیرد که یک ربات بسازد، به این باور میرسد که قادر به ساخت دستگاههای مکانیکی ای است که میتواند جهان را کنترل کند.
البته برنامه های رباتیک سرگرم کننده هم هستند. در مدرسه، رقابت میان دانشآموزان زیاد است و با استفاده از این حس رقابت میتوان برنامه های سرگرم کننده ی زیادی را تدارک دید، که البته بهترین و موثر ترین روشی است که با کمک آن ICT (فناوری ارتباطات و اطلاعات) را در همان سنین پایین به دانش آموزان آموخت. و رباتیک همیشه به چشم دانش آموزان فعالیتی آموزنده و سرگرم کننده خواهد بود.
نتیجهگیری
در انتها باید به این نکته اشاره کنیم که هیچگاه برای شروع یادگیری دیر نیست، فقط ممکن است سختتر باشد.
ساخت رباتها در منزل و به همراه اعضای خانواده باعث سرگرمی، نشاط و افزایش صمیمیت خانواده خواهد شد. فراموش نکنیم این فعالیت باعث نشاط ما بزرگترها نیز خواهد شد. یک برنامه ریزی هفتگی برای ایجاد رقابت و سرگرمی برای اعضای خانواده باعث نزدیک شدن فرزندان به والدین خواهد شد و تاثیر چشمگیری در دوران بلوغ و بهرانی آنها خواهد داشت.